Зміст
Кишкові інфекції – це ряд інфекційних захворювань, що характеризуються порушенням роботи шлунково-кишкового тракту, а також проявами отруєння організму, іноді зневоднення. Найчастіше патології проявляються навесні та влітку, оскільки поширенню інфекції сприяє недотримання правил особистої гігієни, коли мікроби часто через немиті фрукти та овочі проникають в сприятливе середовище. В результаті відбувається інтоксикація організму з клінічними проявами: ознобом, частим випорожненням, різями у животі, загальною слабкістю.
Збудники інфекційних кишкових захворювань
Ряд патогенних бактерій та вірусів є збудниками гострих інфекцій, які викликають розлад кишечника. Найчастіше це кишкова або дизентерійна паличка, а також віруси (ротавіруси, аденовіруси). Вони можуть довго знаходитися на руках, предметах побуту та швидко розмножуються, але гинуть, якщо воду прокип’ятити або продезінфікувати предмети та поверхні. Бактерії зберігають патогенні властивості, вони невразливі до низьких температур. На кишкові інфекції схильні хворіти і дорослі, і діти.
Збудниками гострих кишкових захворювань є бактерії сальмонельозу, холери, дизентерії; токсини, що викликають ботулізм; віруси (ентеровірус, ротавірус, аденовірус).
Зараження відбувається аліментарним способом, потім через забруднені продукти мікроби проникають до шлунку, а пізніше до кишечнику, де виділяють токсини і пошкоджують стінки травного тракту. Гострий гастрит супроводжується блювотою, ентерит – проносом, гастроентерит – діареєю і блювотою, коліт – кров’ю у калі, при ентероколіті відбувається запалення всього кишечника. Гострі кишкові інфекції протікають найчастіше у вигляді гастроентеритів. Інкубаційний період (від часу потрапляння бактерії до прояву симптомів) триває до сорока восьми годин.
Показання до призначення дослідження
При проявах наступних симптомів слід звернутися до фахівця:
- загальна слабкість;
- нудота, блювота;
- діарея (більше 5 разів на добу);
- кров при дефекації;
- підвищення температури;
- болі в животі;
- втрата ваги.
Лікар-терапевт для збору анамнезу захворювання призначить загальноклінічні дослідження, а визначивши інфекційну етіологію хвороби, дасть рекомендації і направить до фахівця. Інфекціоніст, маючи результати лабораторних даних, виявить причини патології та скоректує лікування. Для постановки діагнозу призначають такі аналізи: бактеріологічні посів та мазок на флору; імуноферментний аналіз крові; ПЛР-тести; виявлення маркерів вірусного гепатиту; серологічне (виявлення специфічних антитіл у крові) і паразитологічне діагностування кишкових інфекцій.
Для виявлення мікроорганізмів проводиться ряд біохімічних досліджень: на аскаридоз (методом ПЛР Real-Time), на антитіла хелікобактера, ехінококів (антітела IgG), лямблій, опісторхів, токсокар, трихінели. Також за допомогою діагностики можна визначити у біоматеріалі лактоферин, кальпротектин і панкреатичну еластазу. Дослідження гострих кишкових інфекцій (скрин) допоможе виявити гельмінтози, клостридії та протозойні кишкові інвазії. Інструментальні методи діагностики: ректороманоскопія, колоноскопія, іригоскопія.
Який лікар направить на дослідження?
Наявність кишкових інфекцій в організмі може мати серйозні ускладнення. Щоб цього не допустити, треба вчасно звернутися, в першу чергу, до терапевта. Виходячи з результатів первинної діагностики, пацієнт буде направлений на обстеження і лікування до лікаря-інфекціоніста, а також гастроентеролога.
Підготовка до дослідження
При копрологічному дослідженні і зборі калу на гельмінти у харчовому раціоні повинні бути присутніми жири, білки, вуглеводи. Кал повинен бути свіжовиділений, не можна вживати проносні засоби. При біохімічному аналізі крові необхідно дотримуватись рекомендацій:
- проходити діагностику натщесерце (за 12 годин);
- воду пити негазовану;
- вранці обійтися без жувальної гумки;
- не пити чай та каву;
- алкоголь не вживати за два тижні до процедури.
За три дні до дослідження: виключити заняття спортом; скасувати прийом ліків, якщо вони є обов’язковими – повідомити про це лікаря; харчовий раціон можна залишити без змін, але не вживати жирні та гострі страви.
Виконується забір крові на біохімію до 11-12 години дня (відповідно певним вимогам).