Зміст
Алергія – одне з захворювань, яке широко поширене в усьому світі, оскільки у навколишньому середовищі із забрудненою екосистемою та споживанням ненатуральних продуктів багато передумов для її появи, а кількість хворих продовжує зростати.
Види і симптоми алергії
Алергія – це своєрідна імунна реакція організму на, здавалося б, звичні продукти і речовини. Але людський організм наскільки індивідуальний, що може по-своєму відреагувати на той чи інший алерген, маючи фактор схильності до захворювання. Причому алергічна реакція може відбутися не відразу, а лише за умови, що, коли імунна система зосереджується на певних речовинах, запам’ятовуючи їх і виробляючи до них антитіла, а ті, в свою чергу, викликають алергічні прояви, якщо антиген знову потрапляє до організму.
Алергія може бути викликана такими речовинами:
- пилок рослин;
- пліснява та мікроспори грибів;
- пил;
- шерсть домашніх тварин;
- отрута комах (від укусів);
- певні продукти харчування;
- деякі лікарські препарати;
- хімічні речовини.
Види алергічних захворювань:
- Інфекційна алергія розвивається через діяльність патогенних мікроорганізмів, таких як віруси, бактерії, гриби;
- Респіраторна алергія – викликається мікрочастинками та пилом, які з повітря проникають у дихальні шляхи; при контакті зі слизовою відбувається реакція і, як наслідок, розвиток таких захворювань: алергічний риніт, трахеїт, бронхіт, бронхіальна астма;
- Контактна чи шкірна форма алергії проявляється шкірними висипами та свербінням. До даної групи належать кропив’янка, набряк Квінке, атопічний дерматит та екзема;
- Харчова алергія виражається у спільному ураженні органів травлення та ділянок шкіри;
- Інсектний аллергоз виникає при укусі комах (ос, бджіл та ін.), а також при вдиханні елементів частинок продуктів їх життєдіяльності;
- Лікарська алергія – це реакція імунної системи на прийом лікарських речовин.
Анафілактичний шок є найнебезпечнішим алергічним проявом, при якому відбувається негайне важке патологічне порушення в організмі.
Прояви алергії можуть бути різними, оскільки вони залежать від попадання алергену в певну частину системи організму (слизова дихальних шляхів, шлунково-кишковий тракт, шкірні покриви).
Симптоми алергії: часте чхання; нежить, рясні виділення з носа; почервоніння очей, сльозотеча, набряклість вік; ускладненість дихання, кашель, задишка; бронхоспазм; набряки, свербіж, різні висипання; нудота, діарея та ін.
Сучасні можливості лабораторної діагностики алергії
Найбільш сучасні лабораторні тести для виявлення алергії – це імуноферментний, хемілюмінесцентний та хеміфлюоресцентний аналізи, які виявляють імунну реакцію до рівня антитіл. Для дослідження IgE специфічних антитіл потрібно здати кров із вени.
При симптомах глютенової ентеропатії (затримки росту у дітей, болю у животі, блювоті, атопічному дерматиті, діареї, анемії, нейропатії та ін.) призначається аналіз на антитіла до гліадину. Дослідження дає можливість оцінити необхідність безглютенової дієти.
Тест на триптазу призначається для діагностики захворювань з симптомами анафілактичної реакції і мастоцитозу.
Діагностика за допомогою панелі алергенів застосовується для обґрунтованого підтвердження про конкретне джерело алергенів.
Інгаляційна панель характеризує алергени рослин та побутові алергени.
Більше 90 алергенів – антитіл IgG визначає панель на харчову непереносимість. Завдяки встановленню харчових алергенів лікар скоректує збалансований перелік продуктів.
Панель «Антибіотики» вкаже на непереносимість конкретного лікарського препарату. Таким чином, діагностика на визначення алергенів необхідна для вибору точних методів лікування, що дозволить поліпшити якість життя і контролювати захворювання.
У яких випадках необхідно зробити дослідження?
- При спадкової схильності;
- При яскраво виражених ознаках алергії (від стикання з конкретними речовинами, рослинами, від вживання деяких продуктів, а також під час сезонних змін);
- Якщо лікування бронхіту, риніту триває довго і не приносить бажаних результатів (для підтвердження алергічної природи захворювання);
- При появі таких симптомів як кашель, сльозотеча, свербіж, висип, задишка під час виконання трудового процесу (наприклад, робота з хімічними речовинами та ін.).
Чи потрібна спеціальна підготовка перед проведенням аналізу?
При підготовці до тесту слід брати до уваги наступне:
- дослідження проводиться вранці, натщесерце;
- заборонено курити за 1 годину до початку дослідження;
- уникати емоційних та фізичних навантажень;
- здавати аналіз за відсутності запальних захворювань.
За три доби до здачі аналізу:
- виключити з раціону високоалергенні продукти (цитрусові, мед, шоколад, горіхи);
- не контактувати з тваринами;
- відмовитися від антигістамінних ліків (відповідно до рекомендації лікаря).